lördag 11 juni 2011

Hippovet




Jag var på arbetsplatsen Hippovet och provade på hur det var att jobba som veterinär.
Eftersom man åkte runt till kunderna som behövde hjälp med veterinärvård så var det stallen som var själva arbetsplatsen, så mitt bildval föll på bilen då det nästan var där man spenderade mest tid, men det finns även en häst klinik som vi ej besökte eftersom veterinär inte skulle jobba där just denna veckan. Det tyckte jag var synd eftersom det hade vart spännande att se hur det går till "bakom scenerna" på en klinik.

Företaget Hippovet ägnar sig åt vård av hästar inom kiropraktik samt vanlig veterinär vård. Jag och veterinären stötte på allt från ont i ryggen, till ont i munnen till att veterinär besiktiga hästen inför försäljning. Vi åkte runt lite här och var för att komma till ”arbetsplaterna” i stallen där hästarna stod. Vi åkte bl.a till Stenungsunds ridklubb, Jordhammar, där det fanns flest ”patienter”.

Jag självatt ha självinsikt, kunna koncentrera sig, ha självdisciplin, engagemang, drivkraft, kännedom om styrkor/behov, struktur, samt vara ansvarstagande och initiativtagande

Att vara engagerad tycker jag verkligen att jag var eftersom jag var en sorts ”andra veterinär” eller medhjälpare. Så eftersom det är ganska mycket att hålla reda på när man arbetar på detta viset så fanns det väldigt mycket att hjälpa till med och det gjorde jag mer än gärna.

Social förmåga/demokratisk kompetensatt vara empatisk, visa hjälpsamhet, berömma, kompromissa, kunna ta olika roller eller hitta lösningar på olika konflikter, samlära, förstå innebörden av regler, samarbeta, visa respekt och jobba demokratiskt

När jag gick och ledde en ung häst som inte hade lärt sig så mycket ännu och var lite bråkig och höll på att gå på en hela tiden, fick man säga till på skarpen en gång och sedan vara riktigt snabb med att berömma så att den förstod att den gjorde rätt. Berömmer man inte med en gång utan en stund efter så förstår inte hästen vad det är för rätt den har gjort och kanske tror att den har varit duktig när den busat och då kan den fortsätta med det beteendet. Så det gäller att vara snabb med berömmet.

När jag fick chansen att arbeta som veterinär fick jag lära mig vad och hur man skriver journaler och varför. Jag fick även veta lite tecken på hur man känner igen när en häst inte mår bra eller har ont någonstans. Eftersom arbetsmiljön är i ett stall så trivs jag väldigt bra med arbetsmiljön. Är det inte ett jättestort stall så är inte miljön så stressig heller, så man har väldigt enkelt för att vara lugn hela tiden. Däremot så om det är ett lite större stall med många människor så kan det vara lite stressigare och man kan lätt bli lite irriterad och då kan det också hända att hästen blir lite orolig, så det gäller att försöka hålla sig lugn hela tiden.

Fördelarna med det här jobbet är att man får vara med de djuren man gillar mest varje dag. En fördel är även att det här jobbet är väldigt fritt, att man kan anpassa tiderna mycket efter sig själv när man inte jobbar på kliniken eftersom det är man själv som bokar in tiden för när man ska undersöka en häst.

Nackdelarna är att det är väldigt mycket pappersarbete och skrivande eftersom man måste skriva en journal efter varje besök hos en häst. Även att man åker bil så mycket när man åker runt till många olika stall per dag kan nog bli lite tröttsamt i längden samt att det inte är speciellt bra för miljön.

fredag 10 juni 2011

Prao på Ljungskileskolan


I hela fyra dagar så praoade i klass 5C på Ljungskileskolan. Som man hör på namnet så ligger skolan här i vår lilla stad Ljungskile. Arbetet ägnar sig åt lärande av barn från 4:e till 5:e klass, i alla fall i denna situation då jag praoade på mellanstadiet.

De arbetsuppgifter som jag hade var att rätta olika prov och förhör de haft, att hjälpa eleverna om de behövde hjälp och så fick jag hålla i en egen lektion. Jag valde svenska då jag lät eleverna skriva egna sagor utifrån fyra ämnen som jag själv kom på. Innan de började så hade jag en igenomgång där jag förklarade hur de skulle gå till väga och hur de skulle planera sin saga. Sedan fick de ställa frågor om det hade några. Efter igenomgången så fick de börja skriva.

Det var jätte roligt att få hålla i deras lektion och speciellt när så många tyckte att det var roligt. När de hade skrivit klart så gav de sina sagor till mig och så fick jag läsa igenom dem och rätta stavfel. Det var hur roligt som helst att få läsa dem!

Förmågorna:
Social förmåga/demokratisk kompetensAtt vara empatisk, visa hjälpsamhet, berömma, kompromissa, kunna ta olika roller eller hitta lösningar på olika konflikter, samlära, förstå innebörden av regler, samarbeta, visa respekt och jobba demokratiskt.
Denna punkt tyckte jag passade in väldigt bra. För när jag praoade i klassen så blev ju jag också en lärare på ett sätt och jag skulle vara ett bra föredöme för barnen. Jag fick ju hjälpa dem med en mängd olika saker, och då behövde jag ju kunna konversera och hjälpa eleven/eleverna så att de förstod och kände att det inte skulle bli jobbigt för dem.

Jag fick ta olika roller också, jag skulle vara elevernas vän vilket jag själv tycker att jag lyckades riktigt bra med, men samtidigt skulle jag också vara en förebild och en ledare vilket också gick super.
Jag skulle kunna ha kontroll de gånger då jag var ensam med klassen så att inget gick överstyr och att de kunde klara av att jobba aktivt men samtidigt känna att det var roligt.

Jag försökte hela tiden att prata med eleverna. Att om någon satt lite ensamt så gick jag fram och skojjade lite med eleven eller bara pratade för att vara en bra vän och ett gott föredöme.
Det blev aldrig några konflikter i klassen, men det hade lika väl kunnat hända och då hade det varit viktigt att jag kunde reda ut det på ett bra sätt. Men jag kände att jag var ett gott föredöme, att jag tog ansvar, att jag hjälpte eleverna och främst lyssnade på dem.

Jag själv Att ha självinsikt, kunna koncentrera sig, ha självdisciplin, engagemang, drivkraft, självkännedom om styrkor/behov, struktur, samt vara ansvarstagande och initiativtagande.
Denna punkt uppnådde jag mycket genom att endast vara det jag skulle vara. En sorts extra lärare. Jag tycker att mycket engagemang kom fram från min sida när jag planerade och utförde min lektion. Jag lät min fantasi flöda och tänkte lite på vad jag själv hade velat skriva om när jag gick i femman.

Men också att kunna koncentrera sig, antingen på att rätta prov eller att kunna koncentrera sig på att hjälpa en elev med någonting. Jag tycker också att jag tog initiativ när jag hjälpte eleverna, t.ex. om jag satt och hjälpte någon elev med ett ämne så kunde jag komma med helt nya idéer och tankar som gjorde att eleven förstod hur den skulle gå till väga för att lösa uppgiften.
Eftersom jag har mer erfarenhet av de olika ämnena så kunde jag också komma med nya tankeställare, även för eleverna!

Språklig förmågaAtt kunna göra sig förstådd muntligt och skriftligt, förstå instruktioner, läsa, tala, kroppsspråket, ge instruktioner, skriva, lyssna och ha vilja att uttrycka sig.
Jag tycker att jag fick fram detta på många olika sätt. Som när jag höll egen lektion så pratade jag ju högt framme vid tavlan men jag skrev även upp sådana saker som jag tyckte det var viktigt att tänka på så att de kunde kolla upp och få inspiration. Då gjorde jag mig både förstådd muntligt och skriftligt och gav instruktioner.

Men jag fick även förstå instruktioner själv när jag skulle göra vissa saker, som olika uppgifter jag fick. Men även när jag hjälpte eleverna så kände jag att jag själv utstrålade glädje och positiva signaler till eleverna och gav dem inspiration. Men jag lyssnade även på eleverna när de förklarade sina problem, eller vad de tyckte om olika saker. Och sedan gav jag respons, förklarade eller pratade vidare.
Jag är väldigt social av mig så jag hade inga svårigheter av att hjälpa eleverna och prata med dem, antingen om de undrade något eller om de ville prata med mig. Jag hade inte heller svårt för att gå fram och prata med eleverna eller fråga om de behövde någon hjälp.

Under min prao i klass 5C har jag lärt mig mer av hur det är att jobba som lärare, och vilket ansvar man faktiskt tar. Jag lärde mig också att miljön spelar stor roll för att man ska kunna koncentrera och lära sig, men också för att trivas både elev som lärare.

Jag vidareutvecklade olika kunskaper i t.ex. ansvar, social förmåga och hjälpande. Men jag tycker också att det var riktigt roligt för att eleverna var så glada och roliga att vara med!

Det var helt enkelt en rolig prao vecka!

lördag 4 juni 2011

Coop Konsum

Hejsan!
Jag praoade på Coop Konsum i Munkedal.


Det är ju i en mataffär med folk och man får verkligen son social förmåga testad.
Jag och mataffärer funkar bra ihop tydligen, för det var en rolig prao som tyvärr lätt kan bli enformig om man väljer att bara så och packa upp de varor som kommer in.
Jag började naturligtvis med att byta om, tvätta händerna och sätta upp mitt hår i en tofs. Detta är absolut självklara hygieniska saker som ska göras. Ombyte av kläder för att det ska vara lätt att se vem som är personal och att det är ett sätt att säga "nu är jag på jobbet, fråga gärna om hjälp" men när man har civilkläder på sig så är det ett annat sätt att säga "nej, nu är jag en privatperson" händerna tvättar man för att man jobbar med frukt och grönsaker och att det är givet att man ska vara ren om händerna när man jobbar med mat. Håret sätts upp av ungefär samma skäl, vem vill ha hår bland jordgubbarna och ananasen? inta jag iallafall. Om jag inte hade något att göra så kunde man sortera. Eller se till att allt sår längs fram på hyllorna för att det ska vara trevliga, prydliga rader. Även om du har händerna fulla så är det din första prioritering att hjälpa kunden. En gång hade jag verkligen händerna fulla och hade ingen lunch med mig, magen gick på tomgång och mensvärk på det (ursäkta men det är sant), just då när jag var irriterad för att jag dels inte hittade vart varan skulle stå, och för att jag var jätte sur på mig själv för att jag hade glömt lunchen och hörlurarna hemma, så kommer det fram en liten dam och frågar vart sylten finns någon stans. Varpå jag stirrar lite snabbt, högröd i ansiktet och med massa varor i famnen försöker förklara med ord vart det finns någonstans. Eftersom jag inte har händerna fria så kan jag inte visa och jag stegar tillslut därifrån. Jag kommer på att jag antagligen var ett riktigt monster (ni alla vet ju hur jag är när jag är förbannad/irriterad) så jag letar upp henne och ber om ursäkt. Hon blev nog lite förvånad men annars blev hon nog glad när jag bad om ursäkt. Jag fick förklarat att jag hade glömt lunchen så hon var förstående. Jag är nöjd med att jag är en såpass framåt och social person för det är alltid kul att hjälpa till tycker jag. Jag hade lätt att se vad som skulle göras och alla som jobbade där gav mig roliga kommentarer såsom "Va roligt att du hugger i, det är det inte många andra praktikanter som gör" och "det är så kul att du kom hit, du ser alltid så glad ut och frågar om man behöver hjälp". Det var väldigt roligt att höra och uppmuntrade mig mycket till att arbeta snabbare, bättre och vara ännu mera trevlig. Det blev ofta så att dem som jag hjälpte stannade och pratade med mig en stund. En äldre herre kom fram och frågade efter nån matvara och sedan frågade han hur det var i Göteborg nu för tiden. Då hade han alltså syftat på min brytning på Göteborska och jag skrattade förvånat till, för att jag (tydligen) bryter på Göteborska är inget jag tänker på vanligtvis. Mycket lustigt folk och roliga arbetstimmar. Jag jobbade från klockan nio på morgonen till fyra på eftermiddagen. Ungefär.

Mitt sätt att kommunicera med folk sattes som sagt på prov och även mina språkliga kunskaper. Det kom in engelsmän, norskar, danskar och även en tysk familj. Detta var intressanta händelser och en av de norska damerna var fruktansvärt petig med jordgubbarna, jag hämtade en hel back med olika lådor för att hon skulle få se, trots att alla var i princip felfria så gick hon ifrån affären utan sina jordgubbar. Okänd anledning. Det var kul att det kom in folk från andra länder och jag pratade ju givetvis svenska med alla förutom tyskarna, jag lyckades nästan hålla en konversation på tyska men det gick tillslut över till engelska. Det var roligt att hjälpa folk som såg förvirrade ut för de blev så glada när de hittade vad de skulle ha. Man blir liksom glad av att få hjälpa så många människor om dagen. Tänk va glada dom som räddar liv måste vara då ...

Om jag då ska dra en slutsats av min prao vecka så är jag så himla nöjd. Den gav roliga upplevelser, trevliga människor och framför allt glädje. För det är faktiskt det man känner när man får göra någonting som hjälper någon annan, även om man hjälper till med att hitta en så puttenuttig sak som oliver. Det var även fysiskt utmattande att bära, släpa och packa upp, definerade axelmuskler hallå typ :)
Det är faktiskt inte så himla tråkigt som folk tror att det är att jobba i en mataffär. Det är mycket slit och arbeta för att det ska se fräscht ut, det är ju endå en mataffär där man väljer vad man stoppar i sig. Varje dag när jag kom hem var jag trött men då skulle jag iväg till hästarna och sedan laga mat. Eftersom jag praoade i Munkledal så bodde jag hos pappa den veckan och då tog det ca 40 min att cykla hem från bussen som tog en halvtimma från Munkedal centrum. Det var en rolig och nyttig vecka för att kunna vara social i sitt arbetsliv är mycket viktigt.
Det var en vecka där det kanske var lite skönt att inte behöva träffa klasskamraterna hela tiden och det var nog den mest ansträngande och samtidigt bästa veckan för mig på flera månader.Min arbetsledare var mycket nöjd och det var nästan lite srgligt att gå av passet på fredag eftermiddag. Fast jag hade ju en godispåse fylld till max så det kanske inte var så pjåkigt endå.

Nu ska jag härma johannes och ge min praoplats betyg hehe ...
Min praoplats får full pott! AAAA

Astrid Zachrisson 8A

onsdag 1 juni 2011

Astra Zeneca

Jag har praoat på Astra Zeneca som ligger i Mölndal, lite utanför Göteborg. Där pågår många olika yrken. Dels skapar mediciner där, t.ex. Ipren, men det jobbar även läkare, labbarbetare, olika sorters konsulter och många fler människor där!

Eftersom jag inte hittade någon praoplats fick jag praoa hos min mamma, som jobbar på Astra Zeneca. Hon jobbar på kontorsavdelningen som projektledare och hon mailar även olika rapporter ifrån patienter till läkare. Jag fick göra olika sorters kontorsarbeten, kopiera papper och jag fick även medverka på två möten.

Under denna vecka kände jag att kontorsmiljön inte var något för mig. Det var tråkigt att sitta instängd med en dator i ett litet rum hela dagarna. Det fanns heller inte så mycket jag kunde göra, eftersom att praoa där blev en sista handslösning. Jag tyckte att mötena var roligare än själva kontorsjobbet.

Astra Zeneca finns även i många andra länder så de som jobbar där har mycket kontakt med andra länder och får resa en del i arbetet. Det verkar vara det roligaste i arbetet.

Jag har valt två förmågor jag använt, eftersom jag inte gjort så mycket.

Jag själv – Mycket av arbetet kräver att man kan koncentrera sig och lösa saker på egen hand. Ifall man inte är koncentrerad kan det gå helt fel. Ifall man ska maila en läkare gäller det ju att få med rätt saker och det är svårt att hålla ordning på vilken rapport som ska till vilken läkare. Det krävs även självdisciplin, struktur och att man ska vara initiativtagande.

Språklig förmåga – På möten behöver man kunna göra sig förstådd och använda mycket kroppsspråk för att få människor runt om att lyssna koncentrerat hela mötet. Jag har även behövt läsa mycket instruktioner och jag har lyssnat väldigt mycket.

















Millas Kippstuga










Jag praktiserade på Millas klippstuga. Det är en frisör salong som ligger i Ljungskile. Där ägaren Camilla och hennes anställda Anna klipper, färgar, permanentar och stylar håret. m.m.

Där fick jag hjälpa till med olika saker som att sopa hår efter klippningar, dammsuga, servera kaffe eller te till dem som skulle färga håret i väntan på att de skulle bli färdiga. Jag fick även diska kaffemuggar och tekoppar i det lilla köket. Packa upp nya produkter som jag fick ställa upp i hyllorna. Vika nytvättade handdukar som hade tvättats efter kunder som har fått håret tvättat, färgat eller permanentat.

De förmågorna jag använde mig mest utav var:
Jag själv- Jag tog initiativ och ansvar för mig själv, då min arbets ledare var upptagen med att klippa kunder som ständigt kommer och går.
Såg jag att det var någon gammal te mugg som stod kvar framme efter föregående kund så tog jag och gick in med den i köket. Eller om det var någon som hade köpt schampo eller någon annan produkt så flyttade jag fram den bakom varande så att de blev en jämn rad. Eller om det låg använda spolar eller blandskålar och penslar från färgningar i handfatet som behövdes tvättas så gjorde jag det. När det låg hår på golvet så sopade jag upp det, så att det såg fräschare ut. Efter bara någon dag på min praktik plats skaffade jag mig rutiner ganska snabbt.

Praktisk/estetisk förmåga- Det mycket viktigt att frisören är medveten om hur lång tid det tar att göra det som kunden önskar. Att man lägger upp ett rimligt tidsschema som håller för dagen. Så att inte nästa kund behöver sitta och vänta på sin tur alldeles för länge. Detta är ett arbete som man måste ha en stark kropp för att orka med att stå upp för att jobba hela dagen. Det är mycket olika metoder och tekniker som de måste använda sig av för att få det resultatet som kunden önskar. Det kommer hela tiden nya sätt som visas på mässor som de går på. Det är jätte viktigt att ha bra blick för vad som ser bra ut på kunden och vara mycket noggrann med det man gör, så att håret blir rak klippt om det ska vara det. Så att det inte är snett när man är färdig t.ex.

Undersökande arbetssätt- För att få en nöjd kund måste frisören vara mycket noga med att lyssna på vad kunden vill ha för frisyr. Ge flera olika tips och förslag. Absolut inte övertala kunden till något som den inte vill ha, bara för att frisören tycker att det kan passa. Att frisören måste ta inspiration från bl.a. olika mode magasin, film skådespelare eller artister.

*Det som jag har lärt mig under min praktik vecka är hur man färgar håret, slingar håret, hur social man måste vara med kunderna, och att hela tiden ha något att prata om med kunden som sitter i stolen. Att ha en ordentlig ordning på saker och ting som man behöver ha till hands. Det måste vara rent och snyggt, att det inte står framme grejer från kunden som var före.

*Fördelar/positivt:
Jag hade mycket lätt att prata med mina arbetsledare och de var öppna tillbaka så det jag roligt tycker jag.

Du har alltid någon att prata med. (Eftersom på ett arbete som detta så är man alltid två stycken).
Gör kunden glad när den blir nöjd med sitt hår.
Man blir aldrig trött på det man gör på p.g.a. att man lär sig nya frisyrer hela tiden, med mycket variation.
Man får reda på mycket om allt och alla i samhället.

*Nackdelar/negativt:
Man står för det mesta upp hela dagarna, vilket gör att man blir trött i benen.
Det kan hända att man kan få förslitnings skador i händer, nacken och armarna eftersom man använder de så himla mycket i detta arbete.

Arbetsmiljön tycker jag var väldigt trivsam och välkomnande. Det var alltid fräscht och rent. Det fanns hela tiden saker att göra eller att fixa med. Så det blev aldrig långtråkigt. Det var mycket mer att göra än vad jag trodde det var på en frisör salong.
Jag tycket att det var jätte roligt att praoa på Millas kilppstuga. Jag skulle lätt kunna tänka mig att praoa där igen.

Sista dagen jag var där, skulle det vara bal på kvällen. På morgonen kom det två gymnasier elever som skulle fixa håret fint inför den kommande balen. Det tog lång tid att göra frisyrerna, men det var roligt att se på hur Camilla gjorde steg för steg. De blev väldigt vackra.

Jag ger min praktikplats 4/5 ++++
Jag är mycket nöjd över att jag valde att praktisera på Millas klippstuga dessa fyra dagar!

Jag hade jätte roligt!







Här är en bild på en av de bal frisyrer



som gjordes inför balen.



Den var jätte fin!