tisdag 31 maj 2011

Ljungskile El & Fritid AB


Jag har praoat på Ljungskile El & Fritid AB. Företaget ägnar sig åt att sälja vitvaror, småappareter, el- material och de har även service med reparationer och montering. De som äger butiken heter Lennart och Jonas. De anställda heter Susanne och Håkan.
                           
Mina arbetsuppgifter:
Jag åkte för det mesta med deras service kille som heter Håkan. Han var min handledare, jag följde med honom till olika bostäder som behövde till exempel hjälp med deras diskmaskiner eller tvättmaskiner, det kunde vara något som inte fungerade som det skulle, då kikade han på det och ibland så var det ett fel som gick att laga lätt och ibland var ägaren till maskinen tvungen att köpa en helt ny maskin. Då fixade Håkan en ny maskin från butiken (El och Fritid i Ljungskile) och sedan monterade han den. Jag var med när han monterade en ny fläkt i en bostad, satte upp ny utomhusbelysning hos en gammal man, där hans lampa hade blåst sönder i en storm . Vi åkte till många olika kunder med varierande problem varje dag .

Inne i butiken fick jag lära mig hur man tar betalt i kassa-apparaten. Jag fick packa upp varor och ställa ut dem i butiken, sortera bland annat pappers fakturor, jag hjälpte till att sätta upp några krokar som vi sedan hängde upp nya varor på som hade kommit. Jag fick tillsammans med en som arbetstränade kika så att varorna som stod i butiken stämde med det kampanjbladet som hade skickats ut i samhället. Jag kunde inte göra så mycket mer än så, för att de anställda hjälpte mest kunder som ville köpa vitvaror eller andra saker och de svarade mest i telefonen.

Jag själv: Jag tog eget initiativ genom att till exempel fråga om jag skulle packa upp de leveranser som hade kommit under dagen, jag frågade om det var något annat som behövde göras. Jag fick insikt över hur kampanjer fungerar. Eftersom företaget styrs av en elkedja som heter Elspar som bestämmer över vilka varor i butiken som ska bli prissänkta, man var då tvungen att se till att det stod rätt på prislappen i butiken, som i kampanjbladet som hade skickats ut till området. När jag hade gjort färdigt en uppgift, gick jag genast och frågade efter en ny arbetsuppgift. Jag är väldigt ansvarstagande av mig vilket är en stor fördel. när jag hade fått en uppgift som skulle göras, så jag såg till att den blev riktigt gjord. Jag själv har inte så mycket självinsikt i att arbeta på kontor och att reparera hushållsmaskiner. Jag insåg att det tar lång tid att lära sig sådant. När jag höll på med administrativt arbete var jag tvungen att koncentrera mig noga så att inte några leverantörsfakturor hamnade under fel flikar i fel pärm.

Social förmåga: Jag visade hjälpsamhet genom att fråga om någon på arbetsplatsen behövde hjälp med något. När det kom äldre kunder hjälpte jag dem med att hålla upp ytterdörren och att ställa fram en pall så de slapp att stå upp ifall de var trötta. De kunder som hade käppar, kryckor eller stavar satte jag fast i hållare på kassadisken om de ville det. Då visade jag samtidigt att jag hade en empatisk förmåga. Det var viktigt att förstå när personalen inte ville blir störd eller avbruten med det den personen gjorde. De gjorde de genom kroppsspråk och tal. Att komma i tid och passa de tider som var sagt och inte avbryta och fråga något som jag undrade över när den personen hade en kund. Var att visa självdisciplin. Man var tvungen att respektera personerna som man besökte via att vara tyst och ta av sig skorna om de inte säger att man kan behålla dem på man ska inte klampa in genom ytterdörren och vara högljudd.

Språklig förmåga: Innan jag kunde börja med det administrativa arbetet fick jag lyssna väldigt noga på instruktionerna, exempel vilka papper som skulle in i vilken pärm och vilka papper som skulle kopieras och vilka som inte skulle kopieras. Det var många olika pärmar att hålla ordning på. När jag var ute och åkte med service killen, var han tydlig med vart vi skulle åka någonstans och vad det var för något han skulle kika på/ reparera. Det var lätt att förstå vad uppgiften handlade om. Att ge ifrån sig positiv utstrålning och att se glad ut och att le blir gör kunderna glada. Jag märkte att det var många kunder som använde kroppsspråk när de beskrev vad det var för fel på produkten. Oftast använde de brummande ljud, det var faktiskt lite roligt att höra på.

Under den här veckan som jag praoat här har jag lärt mig att man måste ha god insikt på denna arbetsplats med hur man tar hand om kunder. Det kan vara en jättejobbig kund som bara velar fram och tillbaka hela tiden, men man får inte visa det till den personen och man måste leda kunden till ett bra beslut både vad det gäller service och inköp av vitvaror, småel och elartiklar. Att kunden känner sig nöjd och inte lurad när den lämnar butiken eller att den är nöjd med servicen som de fått.

Fördelar med denna arbetsplats:
Att man får hjälpa andra människor. Det är ett väldigt socialt arbete. Jag fick se hur det fungerar att arbeta i en elbutik. Jag fick besöka många olika ställen som jag inte hade varit på förut när jag åkte med service killen Håkan. Jag kunde äta gratis frukost där om jag ville, men oftast gjorde jag det hemma. Ett mycket varierat arbete.

Nackdelar med denna arbetsplats:
Tungjobbad arbetsplats vad det gäller lager av större produkter, det är en gammal byggnad. Det kan variera olika från dag till dag hur mycket man har att göra. Det blir extra jobbigt när någon av de fyra som arbetar där blir sjuka eller lediga. Långa dagar, öppet 9.30–18.00 på vardagen. De anställda jobbar varannan lördag kl. 9.30- 13.00.

Jag tycker det kanske inte var den bästa arbetsplatsen att praoa på men det var kul när man väl hade något att göra, annars var det lite långtråkigt. Men nu har jag fått en inblick över hur det fungerar på denna arbetsplats. Det är nog roligare att arbeta där som anställd än att vara praoelev i ett par dagar. som praoelev så förstod jag att jag inte kunde få så avancerade och ansvarsfulla uppgifter.

Den här arbetsplatsen får betygen EEE av EEEEE (3/5)

Kulturskolan, Uddevalla


Jag praktiserade på Kulturskolan i Uddevalla. Det är en skola där man undervisar i musik, dans, drama och bild.

Jag praktiserade hos min bas-lärare. Där fick jag bl a kompa elever under enskilda lektioner, planera lektioner och kompa låtar vid särskoleundervisning.

Jag tror jag är bra på att kommunicera med elever och få dem att förstå olika saker. Om det är något som inte eleven förstår måste man kunna leva sig in i elevens situation och förklara på ett sätt som eleven förstår. Man måste uttrycka sig rätt, vara hjälpsam och berömma mycket. Man måste hitta rätt arbetssätt så att eleven kommer någon vart i lärningsprosessen.

Under min tid på Kulturskolan har jag lärt mig hur en arbetsdag kan se ut. Ibland är de inte så långa. Jag tyckte det var lite jobbigt när vi var på särskolan och kompade. det var inte likadant som att umgås med en kompis. Det var svårt. Det roliga är att man håller på med musik helatiden och träffar många trevliga personer. Man har det kul nästan helatiden. Det var en del raster som man kunde göra en del roliga saker som att titta på roliga klipp på Youtube eller att gå och äta/fika någonstans. Det var den bästa praktiseringen jag har gjort.


söndag 29 maj 2011

Mc Donalds i Stenungsund


Jag praktiserade på McDonalds i Stenungsund.
De flesta vet nog att McDonalds gör hamburgare.
De har även frukost, muffins, bullar, sallader, chicken nuggets, etc.

Det jag gjorde på arbetsplatsen var att fylla på varor, tvätta/ sköta om toaletterna, torka av borden, sopa/ tvätta golven, diska brickor, tvätta väggar och bordsben/fötter, vika ihop happy meals kartonger, göra sallad och gå ut med maten till kunderna från mc driven.

* jag själv - jag tog eget initiativ och ansvar, då jag inte kunde fråga mina arbetsledare när de hade om kunderna, så såg jag att något behövde fyllas på, eller hämtas så fixade jag det. Sedan så visade jag arbetsvilja genom att när de var lediga fråga om det var något annat jag kunde göra eller hjälpa till med. Jag är en sådan person som tycker att det är kul att jobba och sedan få belöning för att man har gjort ett bra jobb, de var några gånger personalen gick fram till mig och sa att jag hade gjort ett bra jobb och jag tycker att detta gör att man får motivationen att fortsätta att jobba och vilja göra bra ifrån sig.

* social förmåga/demokratisk kompetens - Det krävdes att vara trevlig mot kunderna och eftersom jag har lätt för att prata med folk så tyckte jag inte att det var så svårt att visa min sociala förmåga när jag pratade och hjälpte kunder eller pratade med mina arbetsledare. Det var många regler eftersom jag var i ett kök och därför så betydde det att jag var tvungen att tex ha uppsatt hår, inget nagellack eller smycken på mig. Det var även väldigt halt på golvet från fett som skvätte från fritörerna och detta gjorde att man var bra att ha bra skor och gå väldigt försiktigt annars. Detta är tex några regler som man var tvungen att följa, jag tyckte inte att det var komplicerat att följa. Sedermera var det så att jag var tvungen att visa respekt och det tycker jag att det är allt för få som gör i världen. Frågar någon tex om hjälp så svara man snällt inte något tyket, jag kan inte fatta varför det är så få som visar respekt.

* Språklig förmåga - Ibland kom det folk som inte pratade svenska så då jag fick jag prata engelska med kunden. Jag fick även montera grejer igenom att läsa instruktionsboken eller få hjälp av en av personalen på McDonalds. Sedan var det i slutet av veckan en annan som skulle börja jobba där och då jag med instruktioner visa henne och berätta för henne hur hon skulle göra. Det var några barn som var lite blyga och då fick jag tex visa med kroppspråket vad jag menade eller om det tex ville ha en ballong och inte vågade fråga så gick jag fram med en ballong och ett leende, det brukade hjälpa.

* Logisk & analytisk förmåga/problemlösningsförmåga - På McDonalds så kunde man ju inte fråga personalen hela tiden då de sätter kunderna först (endast kunden har rätt) då fick jag bra egna slutsatser genom att tex fylla på isen när de andra hade det stressigt. Sedan så måste man ju komma ihåg var alla varorna låg i kylen eller frysen, det var allt från donuts i frysen till sugrören i skafferiet på ett stället eller muggarna på ett helt annat ställe, så det kunde ju hända att jag gick till fel ställe och letade och inte hittade rätt sak och fick gå tillbaka och leta igen eller fråga en av arbetsledarna om hjälp. Eftersom jag även tog fram varor och placerade dem så kunderna skulle se, så är det ju bra om man får det att se snyggt ut, klassiskt och enkelt.

Under min praktik så har jag lärt mig hur McDonalds fungerar, hur jag ska göra salladerna, hur jag ska tidmärka frys/ kyl varor och att det inte är fel att ta ansvar, för då ser handledaren att man vill jobba och att man verkligen vill vara där. De nackdelare med praktiken var att jag var förskyld så jag kände att jag inte orkade göra så mycket som jag hade viljat göra. Annars så var det inte något negativ för att jag fick göra så mycket olika grejer hela tiden och jag var nästan alltid upptagen och detta gjorde att det inte var tråkigt att tex tvätta toaletterna eller tvätta golven. Alla i personalen var väldigt trevliga och hjälpsamma om det var något.

Jag är väldigt nöjd att jag gick till McDonalds för att praoa där. Veckan har bara varit positiv och jag skulle gärna gå tillbaka dit för att tex jobba extra eller sommarjobba några veckor.

ICA MAXI TORP













Jag har praoat på Ica maxi. Det är en stor livsmedelsaffär på Torp köpcentrum som ligger några kilometer väst om Uddevalla. Maxi ägnar sig mest åt matvaror men även åt andra saker också, som man behöver hemma. Mina arbetsuppgifter var att packa upp, fronta och ersätta gamla varor.

Det var inte så jobbigt men det var väldigt kul. Jag var inte över hela butiken utan jag jobbade mest i kylen.
Första dagen packade jag upp godis och tuggummi. Det var jobbigt, men inte fysiskt, utan för att jag blev sugen på godis. Då jobbade jag med en tjej som hette Gabbi. Hon var trevlig och hjälpte gärna till om jag behövde hjälp.

Resten av veckan jobbade jag på kylavdelningen. När jag var i kylen så var det jobbigaste att packa up juicen. Eftersom att det vara olika datum på paketen så var man tvungen att lyfta ut den gamla juicen stoppa in den nya och sätta tillbaks den gamla. Dem som jag jobbade med här var ett par killar som gick runt och sjöng nästan hela tiden. Det var trevligt och roligt på samma gång. De hjälpte också till om man behövde det.

De förmågor som jag använde mig mest av var jag själv-, social, logisk och analytisk förmåga. Det gjorde jag på det här sättet:
Att prao på Maxi var inte så jobbigt, men man var trött efter att ha jobbat från 8:00 till 16:00. Jag tog mycket initiativ genom att fråga om det var något som behövde göras när jag var klar med andra saker.
Man var även tvungen att samarbeta mycket eftersom när man hämtade saker ur frysen var man tvungen att jobba snabbt och effektivt för att varorna inte skulle tina upp. Att koncentrera sig var en av dem viktigaste saker man kunde göra. När man skulle stapla saker ovanpå varandra var det lätt att dem ramlade och gick sönder. Man var tvungen att vara mycket koncentrerad och försiktig.
För att kunna jobba snabbt och effektivt så tror jag att man måste ha en bra miljö och bra personer runt sig som gärna hjälper till om man behöver det.
Att ha roligt på raster när man jobbar länge är viktigt för att man skall orka med all saker man ska hinna göra. Om man inte har kul på rasterna så kan man må dåligt eller rent av jobba sämre än om man har roligt. De jag jobbade med var min kusin Daniel och en kille som heter Robin. Jag jobbade även med två andra som heter Andreas och Jerker. Alla var jättekul och var mycket hjälpsamma.
Man kollar också upp först vad som behövdes och hur mycket som man behövde. Man kunde t ex inte öppna ett paket med 10 smör paket fast man bara får upp 2 st.

Under min prao på Maxi har jag lärt mig det är viktigt ha bra arbetskamrater, bra arbetsmiljö och bra arbetsredskap för att jobbet ska bli roligt och intressant.

Jag trivdes mycket bra på min praoplats och jag ger Ica Maxi en 8 (av 10).

torsdag 26 maj 2011

Uddevallaposten


Jag har under den senaste veckan varit på Uddevallaposten i, tro det eller ej, Uddevalla. Jag praktiserat som journalist och skrivit sammanlagt tre artiklar som kommer ut i nästa nummer. Uddevallaposten är alltså en tidning som kommer ut en gång i veckan och skriver om lokala nyheter. Det är en morgontidning. Själv har jag fått göra lite research och intervjuer för att sedan sammanställa det till ett vettigt reportage.

Min förmåga till självdisciplin anser jag ha varit helt OK. Jag frågade efter uppgifter om jag satt sysslolös och dessa utförde jag så bra jag kunde. Första dagen skulle jag göra en enkät då jag skulle intervjua folk på stan och skriva en lite remsa till en fjärdedels sida om det. Det gick nästan bra, men jag glömde alltid något, t.ex. att ta ett kort på honom/henne jag intervjua eller fråga om ålder etc. Så där kan jag helt ärligt säga att jag lite grann misslyckades med min uppgift. Så en sak jag kunde har gjort var att intervjua någon annan och göra det rätt den gången. Men jag tänkte mig själv in i situationen och kom fram till att jag inte hade brytt mig särskilt mycket om någons efternamn saknades. Men mitt ansvarstagande sattes på prov i andra situationer också. På tisdagen fick jag i uppgift att göra en intervju i Ljungskile och sedan skriva hemma. Detta gick förvånansvärt bra och jag skrev klart artikeln på förmiddagen. Så det är jag nöjd med. Jag hade fin struktur.

Om jag istället ska reflektera lite över min förmåga att kommunicera både skriftligt och muntligt så tycker jag att det har gått bra på den punkten också. Som journalist måste man ju kunna kommunicera på många olika sätt, både genom sina texter men också genom intervjuer eller liknade. Men jag fixade ju faktiskt att göra flera intervjuer och jag fick ur bra information. Det svåraste var väl på stan när man skulle haffa någon helt okänd och börja snacka, men jag fick bra kommunikation med de flesta och de verkade glada, som om de tyckte det var trevligt. Den skriftliga biten var dock inte så lätt som man kan tro. Det är en helt annan sak att skriva ett reportage med citat och riktig fakta, för det är viktigt att det inte blir något falsk fakta så att det kan spridas rykten. Men jag kollade lite i andra tidningar och försökte få det att se proffsigt ut och det lyckades tydligen för chefredaktören var nöjd.

Om jag ska analysera min prao och dra någon typ av slutsatts så tror jag att jag är riktigt nöjd. Som journalist blir man tvungen att arbeta mycket självständigt och lösa många problem, särskilt när man skriver. Det är inte som att skriva en uppsats då du har mycket olika fakta att välja mellan utan här har du bara fakta ifrån en ända intervju och där måste du ha med allt. Hur jag löste det problemet var otroligt enkelt: jag skrev bara om saker jag var någorlunda insatt i. Sedan när man skulle skriva ned det var det ju som sagt väldigt viktigt att det inte kom ut några falsk rykten eller liknade, så man fick vara noga med att bara skriva ren fakta. Det hände faktiskt att jag fick ringa upp en intervjuad person och fråga om en sak men det gick ju också bra. Annars ställde man ju frågorna i den ordning man hade tänkt sig i sitt reportage så det var bara att skriva in det. Ibland var det lite svårt att formulera texten på rätt sett så att lät bra men efter en stund fundering löste det sig vanligen.
Jag har lärt mig otroligt mycket under min prao. Framför allt har jag fått en insikt i hur en journalist arbetar och praktiserat detta. Jag har också fått skriva mycket på ett lite annorlunda sätt men jag var lika beroende av min muntliga förmåga när jag skulle göra intervjuer. Jag har också fått fota mycket. Allt detta har jag lärt mig och övat på. Arbetsplatsen var jätte bra tyckte jag. De tog väl hand om mig och det var ett mysigt hus de jobbade i. Vi fikade ihop och jag fick låna deras kameror o.s.v. Ända nackdelen var att jag ibland stod sysslolös även om jag frågade och ibland fick jag åka hem tidigare. Men det är ju inte helt fel det heller. Jag ger min arbetsplats en klar fyra: JJJJ

Johannes Wiedel

onsdag 25 maj 2011

Stil Konfektion - Min praktik


Min arbetsplats under fyra dagar i maj har varit klädbutiken Stil-Konfektion. Det är en stor butik som ligger i Kungälvs centrum. Den är mycket populär av målgruppen ”kvinnor eller damerna”, alltså lite den äldre målgruppen, men det är inte ovanligt att yngre personer kommer in heller! Jag har fått arbeta med Lena (min handledare) och Anneli. Mina arbetsuppgifter var många. Först och främst att bemöta kunderna trevligt redan när de klev in i butiken. Jag fick också märka kläder och hänga ut dem samt stå i kassan.





Tre av förmågorna jag använde på min arbetsplats: ”Jag själv”, ”Social förmåga” & ”Problemlösningsförmåga”.

”Jag själv”

Att arbeta i en klädbutik kräver koncentration. Att koncentrera sig på sitt arbete och sina arbetsuppgifter är alltid bra, det är då man gör framsteg. I just den här affären var bemötandet av kunden en speciell affärsidé. När kunden kliver in i butiken skulle man genast hälsa den välkommen och fråga om de behövde någon hjälp. Varje kund fick personlig service. Alltså behöver man koncentrera sig på kunden och dens behov av hjälp. Självdisciplin behövde man särskilt när kunden provade kläder. Då skulle man helt strunta i sin egen smak och låta kunden avgöra om plagget var bra eller inte. Även om man fick ta dålig kritik var det viktigt att inte tappa humöret utan bara snällt stå och le. För kunden har alltid rätt! För att förenkla arbetet var det en fördel att använda sig av en viss struktur. Att ta en sak i taget och undvika att blanda ihop arbetsuppgifterna.
Att ha en struktur på arbetsgången gjorde det avsevärt enklare att både hinna med och att orka allt!

Initiativtagande behövde man vara bland annat när man möblerade om i affären. Ta egna initiativ när det gällde var kläderna skulle hänga för att få bästa möjliga uppmärksamhet. Eller hur färgerna skulle matcha och vilka kläder man skulle sätta bredvid varandra. Som ”expedit” behövde man ta ansvar för affärens yttre, alltså hur det såg ut. Man vek kläder snyggade till i skyltfönstren. Jag tog ofta under veckan egna initiativ när jag jobbade, t.ex. när jag vikt klart kläderna visste jag att jag kunde fortsätta någon annanstans och gjorde det (jag tog ett eget initiativ). Man behövde också ta egna initiativ när kunden kom fram och frågade om speciella kläder. Då fick man ta fram olika förslag och försöka hitta så bra kläder som möjligt. Självklart måste man också ha drivkraften som visar att man vill jobba, att man ska klara av det. Engagemang är viktigt när man jobbar över huvudtaget. Man skall vara engagerad i det man gör och göra det bästa möjliga ifrån sig!

”Social förmåga”

Att visa hjälpsamhet var en av de viktigaste uppgifterna i arbetet. Kunderna ska kunna komma till dig och be om hjälp och sedan få det. Man måste också hjälpa till med de grundläggande arbetsuppgifterna som t.ex. att hänga tillbaka kläder, hitta storlekar, märka kläder osv. De underförstådda reglerna fick man också anpassa sig till, t.ex. att Lena var chef och att det var henne jag skulle vända mig till om jag hade frågor. Att samarbeta var också en viktig del av arbetet. Om Lena behövde hjälp med att hitta kläder till en kund samarbetade jag med henne. Också när det var lunch fick personalen jobba i skift. Man måste hela tiden visa respekt till kunden, alltid komma ihåg: ”Kunden har alltid rätt!”.

”Problemlösningsförmåga”

När kunden kommer fram och ber om hjälp och vill ha något speciellt, t.ex. en vanlig T-shirt, gäller der som nybörjare i en helt främmande butik att snabbt hitta någon lösning. På det sättet använde jag mig av problemlösning nästan hela tiden. Även att ”ställa hypotes”, som i detta fall var: Vad kan denna person vilja ha på sig? Vilken klädstil har hon?, använde jag mig mycket av också! När man tar hand om en kund gäller det att hela tiden försöka läsa av henne. Att försöka lista ut stilen och smaken. Det visade sig att det var svårare än det såg ut.

Vad jag har lärt mig av min praktik i klädbutik…

Jag har bland annat lärt mig att stå i kassan och att läsa av människors kroppsspråk och ansiktsuttryck. Det har visat sig att människor inte är speciellt bra på att dölja sina tankar när de handlar. Bara genom att titta på kunden ett ögonblick räcker för att man ska se om hon gillar eller inte gillar kläderna man visar. Kassan var en svår utmaning. Det fanns massvis med knappar och det var svårt till en början men blev enklare efter tid. Det var en rolig känsla när man tillslut klarade av att stå i kassan ”själv”. Jag har lärt mig att märka kläder, det var enkelt men det tog sin tid!

Arbetsmiljön i klädbutiken var varierande, både hektisk och lugn. Kunderna trillade in i perioder, ena stunden fanns där femton personer samtidigt, och andra sekunden var det tomt. På så sätt hann man med att andas lite mellan varven och vila benen, dock var de hektiska minuterna de som var roligast, när det fanns mycket att göra! De långa arbetsdagarna var ibland ganska slitsamma och jobbiga, för mig var det en nackdel. Däremot är det just så långa dagar som man arbetar i verkliga jobblivet, därför tyckte jag ändå att det var en bra och lärorik upplevelse. Arbetsuppgifterna var ganska många, självklart var det mer jobb när kunderna kom. Då fick man fullt up med allting! Det tycker jag att var väldigt roligt. En annan positiv del av min prao var såklart mina kollegor som var väldigt snälla och svarade gärna om jag hade några frågor! Lena hade själv minnen av långtråkiga Praoplatser och var därför noga med att jag skulle få prova på så många uppgifter som möjligt.

Arbetsplatsen jag praktiserade på var schyst både miljömässigt och arbetsmässigt. Den var stilfull och fräsch, jag träffade många trevliga personer bland både kunder och personal. Jag har lärt mig mycket under veckan och det är jagglad över. Dagarna var långa men ändå fick jag smaka lite på vuxenlivet, vilket jag själv och mina föräldrar tycker var ganska nyttigt! Mitt slutliga betyg på arbetsplatsen blir helt enkelt ett starkt VG!

ICA Supermarket



Jag praktiserade på Ica supermarket i Ljungskile. En affär som ligger mitt i centrum och som säljer matvaror och diverse olika hushållssaker. Alla som jobbade där inklusive mig hade fullt upp nästan hela tiden. När jag kom dit fick jag hälsa på de anställda och jag fick även reda på vilka arbetsuppgifter som jag skulle utföra i veckan. Packa upp varor var en uppgift och att fronta varorna (det vill säga att man knuffar fram varorna längre ut på hyllorna, så att de skulle synas tydligare för kunderna) var den andra uppgiften. Att fronta var ett evighetsjobb. Efter att kunderna plockat för sig varorna var man tvungen att gå dit och dra fram de varor som befann sig långt in i hyllorna, vilket var tröttsamt och frustrerande. Detta gjorde jag den största delen av min tid på Ica. Arbetet var oerhört slitsamt och efter veckans slut kände man att alla muskler i kroppen värkte. Jag skulle rekommendera att man använder gymnastikskor när man jobbar på ett ställe som Ica. Ibland står man oavbrutet upp i någon timma och om man har dåliga skor får man ont i benen.

Jag själv

När man jobbar på Ica eller något liknande ställe tycker jag det är viktigt med självinsikt. Jag tycker det är viktigt att man vet vilka tillgångar och brister man har. Utan självinsikt kan man uppfattas som osäker eller raka motsatsen. Om man inte är medveten om sina brister, utan tror att man är bättre än alla andra tycker jag att man inte ska jobba på något ställe där det finns människor. Man kan uppfattas som lite dryg och otrevlig och det gillar ingen. Jag tycker att man ska ha en realistisk syn på vem man är och det tycker jag att jag har.


Koncentration var viktigt det med. Att kunna koncentrera sig och fokusera på arbetsuppgifterna är viktigt och genom att göra det utför man ett bättre jobb. Jag koncentrerade mig mycket under min vecka på Ica. Man behövde koncentrera sig när man körde med vagnen och vara uppmärksam, så att man inte kör på någon. Man behövde koncentrera sig när man staplade varorna och när man placerade dem i hyllorna. När man plastade in varor var man tvungen att koncentrera sig, så att man utförde ett bra jobb och att plasten blev rak och fin.

Att ta egna initiativ var viktigt där jag jobbade. Man kunde inte bara sitta och titta på när de andra jobbade, utan man var tvungen att ta eget initiativ och arbeta självständigt. Om det stod en vagn full med varor och ingen anställd syntes till gick man och lade ut sakerna. Man fattade egna beslut, utan att andra behövde säga till en vad man behövde göra. En annan viktig sak man behövde göra var att ta ansvar. Man fick ofta ta på sig ansvaret att göra saker och ting. Om en vagn behövdes tömmas tog man på sig det ansvaret och tömde den. Man fick ta ansvar för att man ska hantera sakerna varsamt och inte förstöra dem. Det var väldigt mycket ansvarstagande.

Social förmåga/demokratisk kompetens


Under min tid på Ica skulle jag säga att jag var väl medveten om människorna runt omkring mig och deras känslor. Jag försökte även att vara så entusiastisk som möjligt, så att de inte skulle få ett felaktigt intryck om hur jag är som person och mitt beteende. Det är viktigt att uppföra sig väl när man arbetar runt människor och att vara hjälpsam mot kunderna var verkligen en stor del av min praktik. Om någon inte hittade något, eller behöver hjälp med någonting så ställde jag mer än gärna upp. Det är viktigt att man kan kommunicera med varandra för att t.ex. lösa problem som uppstår. Man måste kunna kommunicera med varandra när man inte förstår vilka arbetsuppgifter som ska utföras och hur de ska utföras. Det tycker jag att jag gjorde.


Jag försökte att hjälpa till så mycket som möjligt, men samtidigt ville jag inte ta över de andra anställdas arbetsuppgifter helt och hållet. Om man vill jobba på ett ställe som Ica krävs det stor social kompetens. Det är viktigt att kunna samspela med andra människor och att vara hjälpsam och ha ett bra beteende spelar en stor roll. Jag tycker faktiskt att jag skötte mig väl och har förmågan att kunna samspela med människor i min närhet. I alla fall när jag anstränger mig. Jag skulle säga att jag betedde mig respektfullt mot människorna i min närhet och jag kunde jobba demokratiskt.

När jag arbetade på Ica var det väldigt viktigt att vara respektfull mot människor oavsett ålder eller liknande. Man ska vara respektfull mot alla. Man behöver även ett enormt tålamod och mycket uthållighet för kunna ha ett leende på läpparna hela dagen. Jag har använt min sociala förmåga till att lösa konflikter som uppstår mellan människorna här på Ica. Det gäller att hålla sig lugn och inte höja rösten. Det har jag lärt mig. Jag har använt mig mycket av min sociala förmåga under prao veckan.

Språklig förmåga


En stor del av att praktisera på Ica handlade om att kunna förstå sig på andra människor. Man skulle förstå varandra och kunna kommunicera med varandra med både kroppsspråk och språket. Till exempel när man var på lagret var det alltid kaos och då fick man titta på varandras kroppsspråk åt vilket håll man skulle gå och hur man skulle kunna ta sig genom den lilla dörren en i taget. Kroppsspråket löste verkligen många problem. Man måste använda språket om det är någonting man undrar eller funderar över. Om man undrar över någonting, så går man och frågar någon anställd, vilket man faktiskt behövde göra ibland om man inte förstod någonting eller om man inte visste var saker stod. När svåra situationer uppstår, så gäller det att man löser dem med språket.


Lösa problem var en annan uppgift som man fick ta itu med ett antal gånger. Till exempel när varorna inte får plats i hyllan och man måste hitta på en lösning. Då är det viktigt att man använder sin språkliga förmåga till att prata med någon och se om man tillsammans kan hitta på en lösning.


En annan sak som jag skulle säga är väldigt viktigt är att lyssna på instruktioner. Jag har lärt mig att man ska lyssna noggrant på vad människor säger och ber om. Det hände faktiskt en gång att jag inte hörde vad en som sköter allt på lagret sade, så jag gick ut och lade alla varor på sina platser och när jag kom tillbaka, så kulle inte dem sakerna ut och jag var tvungen att ta in dem igen. Sådana saker spiller tid och det är därför man måste lyssna uppmärksamt på vad folk säger.Jag skulle säga att under prao veckan har jag använt min språkliga förmåga mest.


Under min tid på Ica supermarket här i Ljungskile har jag lärt mig en mängd olika saker. Jag kan börja med att säga att jag har lärt mig att ta ansvar för saker. Jag har lärt mig att vara trevlig mot alla oavsett om man är på dåligt eller bra humör. Man får inte låta ens humör påverka hur man presterar. Jag har lärt mig att arbetslivet är hårt och om man vill arbeta på ett ställe som Ica måste man vara beredd på att det inte kommer att vara en dans på rosor. Man skär sig på kartonger, ens kropp slits ut av allt bärande och benen gör ont nästan hela tiden. Jag har även lärt mig att man måste behandla alla människor respektfullt. Om man inte visar respekt mot människor resulterar det i att man inte blir bemött med någon respekt tillbaka. Mitt tålamod har blivit större.

Nackdelar med arbetet är följande:

*Man får ont i kroppen av allt bärande och av att man står upp hela tiden. För att förhindra detta bör man använda gymnastikskor med tjock sula.
*Man får ta itu med otrevliga kunder som kanske inte vet hur man beter sig.
*Man får ständigt arbeta, utan pauser.
*Man får jobba på helger.

Fördelar med arbetet är följande:

*Man träffar trevliga människor.
*Man får se hur arbetslivet fungerar.
*Man har ganska bra arbetstider.

Jag skulle säga att min praoplats är ett väldigt bra ställe för den som är beredd på hårt arbete och har tålamod. En positiv sak är att vissa av arbetsuppgifterna kan vara roliga och om du gillar att ständigt ha något att göra, så är detta en bra plats för dig. En annan positiv sak var att man får gratis frukost, så man behöver inte lägga ner några pengar på att köpa hem frukost. Man behöver en stark kropp för att klara av att arbeta här.


Min praoplats skulle inte passa dem som inte är beredda på hårt arbete som aldrig slutar. Om man är lat och om man inte är bra med människor ska man inte jobba där. En nackdel är att man ständigt måste gå runt och vara hjälpsam och vara på bra humör. Man får inte visa något dåligt humör, vilket är svårt om man är ledsen eller arg över någonting. Arbetsmiljön var inte den bästa. Det var väldigt hektiskt och överallt hördes människor som pratade, vilket gav mig huvudvärk några gånger.


Jag tycker att denna veckan har varit mycket lärorik. Även fast den gick långsamt har jag fått en uppfattning om hur arbetslivet fungerar. Nu vet att hur lätt än detta arbetet ser ut är det i själva verket mycket jobbigt och kräver mycket tålamod. Det är inte särskilt ofta man får en lugn stund och får sitta ner och slappna av, vilket kan vara ganska stressigt.

Jag avslutar med att säga att jag har upplevt denna praoveckan på ett mycket positivt sätt! Det mesta har varit roligt och alla anställda är mycket trevliga!

tisdag 24 maj 2011

Coop konsum

Jag praoade på konsum i Ljungskile, Coop är som ni flesta vet en stor matkedja, den näst största i Sverige där man säljer mat och diverse andra prylar. Jag fick packa upp ställa ut och fronta varor, fronta är när man puttar fram varorna på hyllan så det ser ut som man har fler.

Mina förmågor jag behövt använda är:

1. Jag själv: Min handledare var bara på min praoplats första dagen så den största delen av tiden gjorde jag saker på eget initiativ. Jag skaffade mig en rutin första dagen, då jag fick lite tips. Jag tog hand om frukten mestadels och tog bort de dåliga frukterna. När jag skulle fylla på godishyllan lyckades jag komma på ett bättre sätt genom att hälla direkt från kartongen istället för att ösa med en skyffel. Detta fungerade bra och sparade mig mycket tid. Antagligen hade personalen inte gjort så själva, för att de var för stora och inte kom in bakom hyllorna.
Jag ställde alla de nya varorna längst in så att de skulle slippa slänga så mycket gamla varor som annars blir kvar. Jag fick beröm för det av en arbetskamrat och ett kul kortspel för min noggrannhet.

2. Social förmåga/demokratisk kompetens: Jag försökte vara hjälpsam mot kunderna och om jag inte kunde svaret gick jag till någon i personalen. Jag ville gärna göra kunderna nöjda för jag prata inte så mycket under tiden jag jobbade och det var kul att kunna visa var varorna fanns och se att folk blev glada. Det var till och med en person som jag hjälp som sa till kassörskan hur hjälpsam jag hade varit.

3. Språklig förmåga: jag fick låna en tröja från Coop när jag jobbade, så när jag var ute i butiken fick jag många frågor om vart man kunde hitta olika varor. Som tur har jag bott i Ljungskile hela mitt liv och vi har nästan alltid handlat på Coop så jag kunde leda de flesta kunder rätt. Jag fick också småprata lite med några få pensionärer.

När jag praoade blev jag absolut inte inspirerad av att börja jobba, fika rummet var i dåligt skick och det rum jag fick lägga mina saker i var ytterst ofräscht. Jag fick lyfta många tunga saker och efter sista dagen hade jag ont i ryggen. Men samtidigt var det väldigt lärande för mig som både kan vara lat och försiktig. Det roligast var nog maskinen som pressa ihop all kartong, det kan hända att jag samla på mig kartong bara för att kunna slänga in det i pressen och se hur det trycktes ihop.

Det var också kul och se hur en affär fungerar, alla luringar för att det ser ut som det är billigt eller som om de har många och fina varor även fast det börjar ta slut. Ingen hylla får stå om
och stora lappar om bra priser fast det inte sänkt kilopriset med mer en någon krona.

Konsum får inga höga betyg men några av de som jobba där var trevliga men de sa inte så mycket och efteråt med belöningen som jag fick (lite godis) var det helt okej.

måndag 23 maj 2011

Kullens handelsträdgård/Blomsterlandet



Jag praktiserade på Blomsterlandet, en bit utanför Stenungsund. Företaget har bytt namn från Kullens handelsträdgård till Blomsterlandet, men utav någon konstig anledning så har man behållit båda. Företaget ägnar sig åt att sälja blommor och blomstertillbehör.

Man kan tänka sig att Blomsterlandet endast är en liten blomsterbutik men faktum är ett det är en jättelik byggnad med olika avdelningar. De olika avdelningarna är: ”Blomstertillbehör & Frön”, ”Utomhusväxter”, ”Jord & Gödsel”, ”Inomhusväxter”, ”Buketthörnan” samt ”Accessoaravdelningen”. Detta betyder att mina arbetsuppgifter har varit väldigt varierande. Jag har nämligen fått arbetat och testa på olika uppgifter inom alla de olika avdelningarna, men den avdelning som jag höll till vid mest var nog ”Utomhusväxter”. Där står utomhusväxter i ett enormt växthus, uppställa på bord, vagnar och upphängda i taket. Eftersom att utbudet av blommor är stort så fanns det alltid något att göra. Jag bl.a. fått hämta blommor från lagret som sedan skall ställas upp på bord och hyllor. Detta har varit ett evighets jobb eftersom att kunderna ständigt plockar ner växter i kundvagnarna och tömmer hyllorna snabbare än de fylls på. Jag har också fått ägna mycket tid åt kunderna, som ständigt ställer frågor om växter och deras behov. Jag fick oftast svara att jag bara var praktikant och att jag inte hade någon aning, men under de senare dagarna så lärde jag mig allt mer och mer och tillslut kunde jag i alla fall svara på hälften av frågorna! Jag fick även flytta fram och fylla på produkter, samt prismärka olika sorters varor.

De förmågor som jag anser att jag har använt mest utav är:
*Social förmåga/demokratisk kompetens- att vara empatisk, visa hjälpsamhet, berömma, kompromissa, kunna ta olika roller eller hitta lösningar på olika konflikter, samlära, förstå innebörden av regler, samarbeta, visa respekt och jobba demokratiskt.

Detta yrke handlar om att sälja produkter. Därför kräver det att man ska visa hjälpsamhet åt kunderna, som ofta undrar var olika växter står eller i vilken omgivning växterna bör befinna sig i. Man behöver ofta visa dem vägen till växterna, hämta nya exemplar på lagret och övertyga kunderna om vilka växter som är mest värda att spendera pengar på och varför. Man måste också visa empati för kunderna, som många är pensionärer och har det jobbigt att gå och därför hämta produkterna åt dem.

Förmågan att kunna lösa konflikter uppstod också under några tillfällen. Häromdagen klev en man in genom dörren och hävdade att han hade varit i affären under föregående vecka och att han inte fick med sig alla växter som han hade betalat för. Eftersom att jag inte hade en aning om hur hans problematiska situation skulle lösas så var jag tvungen att hämta någon annan som faktiskt var kapabel att hjälpa honom. Efter en stunds livlig diskussion så lyckades problemet lösas och mannen kunde glatt åka hem med sina älskade växter i bagaget.

Att kunna visa respekt och att kunna samarbeta med de andra anställda är självklart jätteviktigt. Detta tillhör självklart en av Sveriges normer, att visa hövlighet, men sedan så vill man ju också vara trevlig då man har chans att få framtida arbeten där eller då man kanske får ett bättre omdöme som visar sig vara viktigt för framtida arbetsgivare. Man måste kommunicera med arbetskamraterna för att förstå vilka uppgifter som behöver utföras. Detta gällde speciellt mig då jag var oerhört okunnig inom många områden och behövde hjälp från mina medarbetare. Just den sociala delen inom detta arbete trodde jag knappt existerade, men det har visat sig att jag hade fel och att just den förmågan var otroligt viktig.

*Jag själv- att ha självinsikt, kunna koncentrera sig, ha självdisciplin, engagemang, drivkraft, självkännedom om styrkor/behov, struktur, samt vara ansvarstagande och initiativtagande.

Alla dessa faktorer är nödvändiga inom de flesta yrken. Jag försökte att verkligen arbeta så självständigt som det bara gick för att visa att jag verkligen kunde utföra arbete efter mina egna styrkor och förmågor. Detta var något som min handledare verkligen lade märke till och som han sedan skrev ner i mitt omdöme. Som jag skrev ovan så har man verkligen nytta av att visa sig kunnig och att kunna utföra uppgifter så bra som möjligt och under korta tidsförhållanden, eftersom det är något som man kommer har användning av inför framtida arbeten och arbetsgivare. Jag visade att jag verkligen hade en stark arbetsvilja och det lönade sig verkligen då jag faktiskt blev ”erbjuden” sommarjobb nästa sommar. Att kunna ta egna initiativ är också viktigt, då slipper man att gå till sin handledare och ständigt be om nya arbetsuppgifter, vilket faktiskt är lite obekvämt.

*Logisk och analysisk förmåga/problemlösningsförmåga – att kunna dra slutsatser och kunna se samband samt ifrågasätta, rimlighetstänkande, testa och undersöka, komma med lösningar, gruppera, ställa hypotes, se skillnader och likheter, göra saker i tur och ordning och kunna visa hur man tänker.

Arbetet kräver också att man t ex kan se skillnader och likheter på de annars så lika blommorna. Det skedde flera gånger att jag gick till lagret för att hämta en viss blomma och att jag kom tillbaka fel sort. Jag hade visserligen tagit rätt växtart men jag hade valt ut fel storlek och därmed även fel pris. När kunderna frågade var en viss sorts blomma befann sig i växthuset så gällde det att hela tiden försöka minnas var alla de hundratals blommorna hade placerats ut och vilken sort som stod var.

Eftersom att jag var sjuk under en arbetsdag så missade jag tråkigt nog chansen att få göra buketter. Under tillverkningen av en bukett gäller det att tänka ur ett perspektiv som rör design och yttryck. Hur ska buketten se ut för att sälja som bäst? Vad utstrålar blommorna tillsammans? – kärlek, vänskap, sorg, lycka osv. Då gäller det att kunna testa sig fram och se vilka blommor som passa ihop och vilka som inte gör det.

Att komma med lösningar visade sig också vara viktigt då många kunder frågade efter ”Ispelargonen”, som tyvärr inte fanns inne på lager. Då var jag tvungen att kompromissa och att fundera ut en ny lösning, som att be kunden att ringa nästa vecka och fråga om blomman slutligen levererats till lagret. Att kunna gruppera och att kunna göra saker i tur och ordning var nog de förmågor som jag tvingades använda mig mest utav inom just detta yrke. Förmågorna kom till användning då jag ständigt skulle fylla på med blommor på de olika hyllorna och då jag hade uppmanats att utföra flera olika uppgifter på rad.


Jag har lärt mig mycket under min praktikvecka! Jag har lärt mig att man aldrig ska underskatta människor inom ett visst yrke och att man inte ska ta för givet att blommorna alltid är lika fint uppställa och behandlade. Jag förväntade mig inte att arbetarna behövde kunna så himla mycket om blommor som de faktiskt gjorde, utan att deras arbeten mest bestod utav påfyllning av varor m.m. Jag skulle kalla arbetarna på Blomsterlandet för trädgårdsmästare, inte bara för ”vanliga anställda”.

Jag har också kommit att tänka på att arbetet är mycket slitsamt. Det är inte ofta man får sitta ner i lugn och ro, utan man måste ständigt röra sig fram och tillbaka över de stora ytorna, lyfta tunga blomsterlådor, köra tunga vagnar och hela tiden stå upp. Det gäller att ha bra skor på fötterna och att man har en stark rygg. Arbetsmiljön är däremot helt fantastisk! Att man dag in och dag ut får känna lukten av växter, vilket ger en väldigt frisk luft och dessutom en fin omgivning. Att arbeta med just växter gör att man mer eller mindre kommer närmare naturen och att man lär känna den bättre. Jag lade också märke till att den sociala miljön var på topp. De anställda hade mycket bra kommunikation och trevliga samtal. Även jag blev välkomnad på ett mycket vänligt sätt och det tycker jag är viktigt för att man ska kunna utföra ett så bra arbete som möjligt.

Avslutningsvis vill jag bara berätta att jag är mycket nöjd med mitt val av praktikplats och att allt har framstått positivt i mina ögon!

Prao på Ljungskileskolan.


Jag praoade på Ljungskileskolan som, som man hör på namnet, ligger i Ljungskile. Jag gick där själv från 0:an-6:an. Där undervisar klassföreståndarna barnen i de flesta ämnena. Men jag jobbade inte hos någon klassföreståndare utan som engelsk- och gympalärare istället! Som gympalärare på Ljungskileskolan planerar man lektioner åt barnen som går i 2:an-6:an. När jag var där så var det oftast fint väder, så därför hade vi utegympa. Då gjorde barnen saker som att spela brännboll, leka jage, springa 60 meter, hoppa längdhopp, höjdhopp och mycket mera. Som gympalärare gör man inga av dessa saker själv (vilket jag hade hoppats på att man skulle). Jag fick istället räkna poäng i brännbollen, förklara hur man leker jage och visa hur man hoppar längdhopp, och sedan mäta hur långt de hade hoppat. Som engelsklärare gjorde jag inte så mycket. När jag var i de små klasserna så hade de prov en gång, och en annan gång tittade de på film, så det fanns inte så mycket som jag kunde göra. Jag var även i en 5:a. Där hade de jobbat med att skriva om ett engelskspråkigt land. Så när jag var där hade de redovisningar av det, därför var det inte så mycket jag kunde bidra med där heller.

* Jag använde ”Jag själv förmågorna” när jag visade engagemang och peppade barnen genom att säga positiva saker . Jag var även ansvarstagande och initiativtagande genom att jag kom med lite egna initiativ till hur man kunde ha olika lekar. Jag var ansvarstagande t.ex. när barnen gjorde volter på en trampolin. När ett av barnen var nära att slå huvudet i mattan tvingade jag alla att sluta. Jag var även koncentrerad på vad jag gjorde och hade självdisciplin, speciellt när jag räknade poäng så att det blev rätt.

* Jag använde även mina sociala förmågor genom att jag hjälpte barnen, gav dem tips och sa uppmuntrande saker. Och när det var några av barnen som inte kunde vara med och hoppa längdhopp så fick de vara med mig och mäta och kratta istället. Där fick jag se till så att alla hade något att göra och fick kratta och mäta lika mycket var. Men samtidigt försökte jag få dem att testa och hoppa bara en gång för att se om det gick. När de väl gjorde det brukade det gå väldigt bra. Jag fick även visa respekt om det var ett barn som hade det lite svårare än de andra. Då fick jag vara lite extra snäll och uppmuntrande mot honom/henne.

* Jag använde också min språkliga förmåga. Detta gjorde jag när jag förklarade saker för barnen. Som när jag skulle berätta om en ny lek eller uppgift. Då gjorde jag det genom att prata med dem och använda kroppsspråket tydligt när jag skulle visa något så att de skulle förstå ordentligt. Jag var även tvungen att ta instruktioner av min handledare, när hon berättade för mig vilken lek jag skulle visa, vad jag skulle hämta eller vilken övning jag skulle hålla i. Jag försökte även ha en vilja att uttrycka mig genom att säga till om det var något jag tyckte man kunde göra på ett annat sätt eller säga till om jag hade sett något annat än hon när jag skrev poäng.

Jag tyckte det var väldigt roligt att komma tillbaka till min gamla skola och se hur det är att vara lärare där. Jag kände igen mig och den gamla klassen väldigt mycket när jag kollade på vissa av barnen. Ibland kunde jag riktigt känna hur något av barnen som går där nu var så lik någon i min klass när vi var i den åldern. Det var väldigt kul.

Jag har lärt mig väldigt mycket under min prao. Här är lite av det jag lärt mig: Att man inte ska ta något för givet när man jobbar med barn, och att en del saker som jag tycker är jätteenkla och självklara tycker vissa är jättekonstiga och lite svåra. Men samtidigt var barnen väldigt smarta och duktiga, vilket jag speciellt kom att tänka på när de läste upp sina engelskaredovisningar. Jag har också lärt mig att barn alltid överdriver och att man inte ska bli jätteorolig om det verkar som de har skadat sig. Bara de får gå av och gråta lite samtidigt som man säger något tröstande till dem så kan de snart gå in och spela igen. Eller om de blöder lite på fingret så funkar det inte att man säger att plåster inte hjälper mot att det gör ont. Det är nämligen inte därför de vill ha det (det gör antagligen inte ens särskilt ont), utan det är för att de ska slippa se blodet.

Fördelarna med arbetet är att man får vara ute mycket vilket är skönt och nyttigt om det är fint väder och att man får planera gympapass, vilket verkar väldigt roligt. Arbetet var även inte så ansträngande utan man stod mest och höll koll på att de gjorde rätt och förklarade olika övningar och lyssnade när de pratade engelska och så… Nackdelarna var att man var ute så mycket, det kunde vara lite jobbigt när det var kallt och blåsigt eftersom man inte rörde så mycket på sig. En annan sak som jag inte gillade jättemycket var att man var tvungen att ha på sig mjukisbyxor och en typ hoodtröja när man arbetade, jag känner mig inte så bekväm när jag går runt i sådana kläder bland folk. En sak som jag också tyckte var lite störande var att ibland så körde vi samma saker med alla klasser den dagen. Det var lite jobbigt när man var tvungen att förklara samma sak så många gånger i rad. Det blev inte mycket variation. Sedan var det ingen bra mat på skolan heller, det var verkligen en nackdel. En dålig grej med arbetsuppgifterna är att man inte får vara med så mycket själv. Då blev jag väldigt avundsjuk och ville också vara med och spela brännboll eller vad de nu gjorde. Jag blir också väldigt frustrerad när det är så ostrategiska, då vill jag bara skrika ”spring” eller ”stanna då”! Fast de är nog de enda negativa som jag kan komma på. Arbetsmiljön var sådär, det kunde vara lite jobbigt när alla barnen skrek och sprang runt. Jag blir själv väldigt trött när det är en massa småbarn som springer omkring rakt framför mig. Det märkte jag av för när jag kom hem, då var jag helt slut. Men det var vältigt bra att vara engelsklärare för det var lugnt och skönt och kan nog vara ganska roligt också

Praoplatsen var i alla fall bra. Det var kul att testa på att jobba som lärare, fast jag tror inte jag kommer göra det när jag blir vuxen. Isåfall vill jag nog ha lite äldre elever. Jag tror inte jag har tillräkligt med tålamod för att ha så små. Det fanns inte mycket negativt, alla var väldigt snälla och hjälpsamma och berättade hur jag skulle göra och det var väldigt sköna arbetstider med.

söndag 22 maj 2011

Bromans Kakel & Murtjänst AB









Jag har praoat hos min farsa som har en murarfirma. Företaget ägnar sig åt att göra skorstenar, öppna spisar, fasadmurning, kakelsättning och husgrunder.
Under min prao har jag varit med och murat en grund till ett växthus & förråd. Jag blanda en massa murbruk och det var ganska jobbigt för om man andas in det så får man en obehaglig känsla i halsen och näsan. Det var jobbigt att hälla i säckarna i betongblandaren för dom vägde 20kg styck.
Jag hjälpte även till att lägga på murbruket på lecablocken (lecablock är torkade block av lera)och dom väger 9kg så jag har haft det jobbigt.
Vi var på Restenäsön och jobbade.
När vi jobbade så skulle jag lägga murbruk på en utav stenarna men så fanns det en tråd så när jag la murbruket på så skvätte det upp och träffade mitt öga och det sved som in i *******.
Jag Själv:
När man jobbar som murare händer det ofta att man är ensam på jobbet. Då gäller det att självdisciplin och jobba på även om man t. ex blir trött och tycker att det är jobbigt. Man behöver struktur och planering för att jobbet ska flyta. Vara ansvars tagande och initiativtagande och se vad som behöver göras.

Logisk och analytisk förmåga / problem lösningsförmåga:
Att kunna lösa problem, när man det strular och inte gått riktigt som man tänka sig. Att kunna se framför sig hur resultatet blir.

Undersökande arbetssätt:
Att förbereda själva jobbet. att ta reda på vilket sätt det bäst utförs. Vad för material som behövs. Vilka verktyg som man behöver ha med sig , inte glömma något så man måste åka iväg för att hämta att detta. Att göra saker i rätt ordning så att jobbet gåtr lättare.

Aster & Azalea






















*Jag har varit på en blomster- och presentbutik vid namnet Aster & Azalea i stadsdelen Kålltorp i Göteborg. Aster & Azalea ägnar sig åt blomsterarrangemang till exempelvis begravningar och bröllop samt försäljning av blommor, presenter och inredning.

När jag befann mig där så fick jag snitta blommor, göra buketter och planteringar, följa med dem när de skulle leverera blommor i Göteborg och även testa på något som kallas för ”Shabby Chic”. ”Shabby Chic” är när man målar möbler och andra föremål i vit färg för att sedan slipa dem så att de ser antika ut.

*Dessa förmågor anser jag att jag använt mig av:

Jag själv – att ha självinsikt, kunna koncentrera sig, ha självdisciplin, engagemang, drivkraft, självkännedom om styrkor/behov, struktur, samt vara ansvarstagande och initiativtagande.

På min arbetsplats fick jag ofta en förklaring av dem som jobbade där, hur arbetet skulle utföras, för att sedan klara mig själv. På det sättet använde jag mig av förmågan att ta eget initiativ. Ett bra exempel på det är när min handledare ibland lät mig göra egna planteringar. Då fick jag använda min egen drivkraft och kreativitet för att utföra uppgiften. Min handledare gav mig då förslag på hur jag kunde göra vid de olika planteringarna. Vid de tillfällena passade jag på att ta eget initiativ och lägga till egna små detaljer och justeringar. Detta tyckte min handledare var mycket bra. Just det att kunna tänka själv hur något ska utföras och inte gå och fråga hela tiden hade jag i ofta i åtanke.

Praktisk/estetisk förmåga – att kunna lyfta sitt arbete med hjälp av estetiska uttrycksmedel och kunna omsätta plan i praktiskt handling samt redovisa praktiskt, ta hjälp av multipla intelligenser, kreativitet och ha noggrannhet i praktiskt arbete/layout.

Eftersom jag praoade på en butik med försäljning av blommor och inredning så fick jag använda mig av den praktiska och estetiska förmågan mycket. När jag testade på tekniken ”Shabby Chic” så fick jag slipa vitmålade föremål och sedan skriva på dem med akrylfärg. Jag skrev då olika citat med snirkliga bokstäver. Vid de tillfällena fick jag ta fram min kreativa förmåga och använda mig av mina estetiska kunskaper som att kunna måla med pensel m.m.

När jag gjorde buketter och blomsterarrangemang så fick jag även vid de tillfällena använda mig av den estetiska förmågan men även den praktiska. Då fick jag dels tänka på hur de olika färgerna på blommorna skulle gå ihop och dels lära mig hur man snittade blommor samt hur man satte ihop buketter i spiral. När jag lärde mig de två sistnämnda så fick jag lära mig den praktiska grunden för floristyrket. Min handledare berättade att just grunden är att kunna göra fina snitt längst ner på blommans stjälk och kunna binda buketter i spiral. Därför lade jag ner mycket tid på att träna på dessa tekniker!

Undersökande arbetssätt – att kunna genomföra arbete, från frågeställning till färdig produkt och ställa relevanta frågor, kunna hitta och använda information, vara källkritisk, kunna göra en handlingsplan och ha en tydlig logisk disposition i arbetet.

Den undersökande förmågan var också något jag flitigt använde mig av. Jag är en person som är mycket intresserad av att lära mig hur olika yrken fungerar. Därför så fick jag ibland kolla på när de exempelvis gjorde sorgbuketter till begravningar. Vid sådana tillfällen ställde jag frågor om varför de använde just de växterna, varför man satte blommorna på just det sättet, vad växterna hette och hur de borde skötas, vad tekniken personen använde sig av kallades osv.

Jag ställde vid många tillfällen frågor om hur och varför man skulle göra på vissa sätt. Genom mina frågeställningar så lärde jag mig sedan hur man kunde använda informationen jag fått praktiskt.

*På min praoplats har jag lärt mig hur olika blommor ska skötas, hur man gör buketter och blomsterarrangemang samt hur man utför tekniken ”Shabby Chic”. Det har varit otroligt kul att lära mig dessa ting!

När jag befann mig på den mysiga butiken Aster & Azalea så kom jag att se vissa fördelar med deras yrke. Fördelarna är att det är ett kreativt och utvecklande yrke och att många människor köper blommor till olika tillfällen som studentfirande, dop, bröllop osv. En annan fördel är att arbetsmiljön i butiken är väldigt bra. Med detta menar jag att det är fridfullt att jobba bland doftande blommor och växter. De allra flesta människor gillar att vistas bland blommor vad jag förstått. Nackdelarna med yrket är att det är svårt att tjäna stora summor på det och att det vissa dagar inte kommer in så många kunder på grund av de större blomsterbutikernas konkurrens.

Mina arbetsuppgifter har varit varierande och lärande. Vissa dagar har jag fått måla och andra dagar har jag fått jobba med blommor. Den variationen har varit bra tycker jag. Lärdomarna jag fått ta del av kommer att komma till användning i min vardag!

Min arbetsplats var jättebra. Detta för att jag har fått lära mig massor med intressanta saker, fått umgås med två snälla och roliga människor samt för att jag fått ha bra arbetsuppgifter. Det enda negativa, med min praoplats, var att jag fick rätt ont i nacken efter att ha stått och arbetat med blommor och målning en hel dag. Det positiva med min arbetsplats var att jag hela tiden hade saker att göra och att jag hade människor runt omkring mig som vänligt förklarade vid frågetecken. Detta har gjort att jag trivts väldigt bra i butiken! Det känns alltid bra om man vet att man kan fråga någon ifall man funderar över något och att man inte står sysslolös. Att praoa i en blomsterbutik har varit mycket roligare än vad jag trodde måste jag säga!

Goopy by spot




Jag har praoat i en kläd- och skobutik som heter Goopy by spot. Goopy by spot är en butik som säljer allt de nyaste innom mode. Goopy by spot har också en webshop, där man kan köpa allt som finns att köpa i affären. Affären är belägen i Kungälvs centrum, mitt på shoppinggatan.

Innan praoveckan undrade jag verkligen vad jag skulle få göra i butiken, trodde att det kanske inte fanns så mycket andra saker än att märka kläder och kanske stå i kassan, men jag hade väldigt fel... det fanns tusentals saker att göra hela tiden och det blev aldrig långtråkigt. Jag fick göra jätte mycket roliga saker, som att tex skylta i skyltfönstrena, märka kläder och skor, hjälpa till i kassan, se till så att det alltid var snyggt i butiken, springa ärenden osv. En annan jättekul sak jag fick göra var att jag fick vara med när olika försäljare kom till Goopy by spot. En dag kom en försäljare från Diesel som visade upp diesels nya höst kollektion, och även vårkollektionen för nästa år. Då fick jag vara med och bestämma vad de skulle beställa och köpa in till butiken, genom att pröva de olika skorna och kläderna och även komma med smakråd om vad jag tyckte var snyggt. Det tyckte jag var grymt kul! Sedan visade de upp Diesels nya väskkollektion, och det var också jättekul att se och vara med och bestämma om! Det var verkligen jätte kul! Sedan fanns det ju också saker som var mindre roliga att göra, så som att damsuga, damma, hämta upp varor från den grymt läskiga källaren och att se till så att alla galjorna hänger åt samma håll.
På en arbetsplats som denna, använder man sig av många olika förmågor, de tre jag använde mig av mest tror jag är:

Social förmåga/demokratisk kompetens: Under arbetsdagen så träffar man massor med olika sorters människor. Därför måste man lära sig att hantera dessa olika människor på olika sätt. Vissa människor vill bara ha hjälp att hitta rätt storlek, eller vill kanske bara ha ens smakråd. Då måste man ju kunna uttrycka sig på ett bra sätt mot kunderna och kunna vara hjälpsam och trevlig. I butiken där jag jobbade så kom det en dag in en utveckligstörd kvinna, hon brukade komma till affären flera gången i veckan sa personalen. Kvinnan kunde vara väldigt obehaglig, för hon var väldigt påträngande. Hon ville gärna krama om alla hela tiden, även fast hon inte kände dem. Eftersom de inte ville vara otrevliga mot henne, så ställde de dig bakom kassan, där kvinnan inte fick gå in. Så då om hon försökte göra det, så hade de en anledning att säga ifrån. Just sånna där situationer måste man lära sig att hantera när man jobbar i en butik.

Praktiskt/estetisk förmåga: När man jobbar i en butik så är det alltid massor av små saker som man måste tänka på. Vilken skylt lockar till mig mest blickar? Vilka färger passar bäst ihop tillsammans?
Jag fick ju tillexepel skylta ett skyltfönster exakt hur jag ville, men det var ju lixom inte alls att bara hänga upp en massa kläder lite här och där. Det ligger mycket tankar bakom allt som hamnar i skyltfönstrena. Man måste kunna vara väldigt kreativ, kunna komma på nya metoder och lösningar till saker, som till exempel hur man ska hänga upp alla plaggen på olika nivåer utan att det ser grötigt ut. Man måste också vara väldigt nogrann med att man har synliga prislappar på allt man hänger ut i skyltfönstrena, det finns lag på att det måste stå priser på allt man hänger upp i skyltfönstrena. Sen måste man också kunna lyfta upp alla föremålen upp till skyltfönstret. Vilket kan vara väldigt jobbigt när utrymmet är väldigt litet. Man måste också kunna lyfta hyllor, lådor och andra föremål som ska stå i butiken.

Undersökande arbetsätt: Denna förmåga märkte jag att de som jobbade i butiken använde sig av mycket när de till exempel skulle beställa in nya varor till butiken. Som när försäljaren från Diesel var där, då gick de noggrant igenom vilka produkter som de trodde skulle säljas mest av, vilka som skulle sälja mindre bra och varför det var så. Vilka produkter som sålde bäst förra året, osv. Det var mycket saker de gick igenom, inte bara vilka skor eller kläder som var snyggast. Allt detta gjordes ju också väldigt tidigt, alla de saker som beställdes in nu kommer ju inte komma förrän till våren 2012, och några få saker hösten 2011, men de flesta sakerna som kommer till hösten har redan beställts för länge sedan. Så därför var det ju tvungna att ha en handelsplan, för att se till att kläderna kom till rätt säsong.

Jag har lärt mig en hel del under praoveckan, för det första så har jag lärt mig hur en affär funkar "bakom kulisserna", jag har till exempel lärt mig hur alla skor sorteras så att man lätt kan hitta de paret man letar efter i förrådet, jag har lärt mig hur man märker varor, jag har lärt mig hur affärens webshop fungerar, sedan har jag också utvecklats och blivit mera kreativ efter att jag fick skylta skyltfönstret på egen hand. För då fick jag å egen hand vara kreativ och komma på egna lösningar till allting.
Jag tyckte att det var jätte roligt att praoa på Goopy by spot, men det inte något jag skulle vilja jobba med resten av mitt liv... såhär en vecka är det jätte kul osv, men jag skulle inte kunna tänka mig att jobba i en butik resten av mitt liv direkt.
Fördelar med arbetet är att man får träffa mycket människor varje dag, och sen också att man får hålla på med mode (vilket jag tycker om väldigt mycket). Det också bra arbetstider, eftersom butiken inte öppnar på hemskt tidigt. De som jobbade i butiken jobbade från 10 till 17 eller 18, vilket jag tycker är väldigt lagom.
Nackdelar är att man får väldigt ont i ryggen och fötterna av att stå upp i butiken hela tiden. Sedan tyckte jag nog inte att det var något mera negativt, det mesta som hände runt om kring i butiken var kul.
Jag rekommenderar verkligen att praoa i en klädbutik, för de som gillar mode, kreativitet och att få ta eget ansvar.

Bilden högst upp är en bild av skyltfönstret som jag fick klä. Alla kläderna i fönstret är ifrån en och samma kollektion, en sommarkollektion från ett fransk märke.

lördag 21 maj 2011

Hällebergsskolan - inte som du tror!

Jag har jobbat på Hälllebergsskolan här i Ljungskile. Hälllebergsskolan är en liten skola med väldigt få elever. På Hällebergsskolan lär man ut kunskaper som är nödvändiga för att klara sig i livet, så som man även gör på de flesta andra skolor. Jag praoade både i förskolan och i åk 1-3.

När jag praoade i förskolan fick jag vara med och sjunga sånger och hjälpa till med förstagradens matte. På torsdagen fick jag följa med ut på "utflyktsdag" och där fick jag hjälpa till med att bygga kojor och hålla reda på alla barnen så de inte sprang bort sig i skogen.

När jag var hos 1-3:orna fick jag planera och hålla i en gymnastiklektion. Jag fick även hjälpa till med undervisningen i matte och teknik.

Jag själv:

När man jobbade på skolan så fick behärska sig själv för att inte bli arg utan hålla mig lugn hela tiden. Jag själv är en väldigt stor vinnarskalle så jag hade det lite svårt i början att "försöka förlora" men det löste sig bra ändå. Jag har även lite svårt att "höja rösten" för barn, men det var jag tvungen att göra några gånger ändå. När jag var i förskolan så började de 8:30 varje dag, men jag kom 8:00 för att de barnen som åkte buss kom då. Då kunde läraren förbereda för dagen och jag kunde ta hand om barnen.

Social förmåga/demokratisk kompetens:

När man jobbade på en skola fick man lösa upp många konflikter. Till exempel: barnen bråkade ofta om vem som skulle ha vilken bok eller vilket spel, men det gick oftast förvånansvärt lätt att lösa konflikterna. När barnen spelade spel var det väldigt viktigt att berömma alla för att ingen skulle bli ledsen.

När jag var med och spelade spel så försökte jag oftast välja spel som man skulle samarbeta på. I de fallen där jag råkade vinna så ändrade jag snabbt reglerna så att min motståndare vann, till exempel när vi körde plockepinn så ändrade jag så att barnets pinnar var värda 100 och mina 1.

På gymnastiken var det viktigt att man lät alla spela lika mycket. Det var ganska svårt eftersom det var mångas duktiga som ville visa att de verkligen kunde spela och imponera på mig.

Språklig förmåga:

När jag skulle försöka illustrera för barnen om hur de skulle lösa problemen i boken så fick jag prata tydligt för att de skulle förstå allt. Jag fick även rita upp för dem ifall de inte förstod vad jag menade. På gymnastiken fick jag även visa för eleverna hur man skulle utföra övningarna. Då fick man även prata högt och tydligt så att alla förstod hur man skulle göra så att jag inte behövde förklara för många gånger.

Jag tycker att min prao har varit väldigt kul och lärande. Jag har blivit väldigt förvånad för det har varit väldigt bra arbetsro. Det verkar som att både lärare och elever tyckte att det var kul att ha mig där. Mina arbetsuppgifter har varit kul och jag har lärt mig mycket om små barn. Det svåraste med min prao var att lära sig alla namnen på barnen men det var ju också en bra kunskap.

Jag vet att många i Ljungskile har många fördomar om de som går på Hällebergsskolan men det är faktiskt inte så farligt som alla säger. Den enda skillnaden jag märkte var att de inte svär lika mycket på den skolan i jämförelse med skolor jag gått på innan. Om du fortfarande tror på alla fördomar som sägs så tycker jag att du ska testa och praoa där nästa år så får du se själv. Om du har någon fördom så kan du gärna skriva den i en kommentar och så ska jag försöka svara på den.

Ulvesund växthus



Jag praoa på Ulvesund växthus som ligger i utkanten av Ljungskile (nära Ulveön). Där finns ett stort växthus och ett litet café. På arbetsplatsen säljer man bröd, grönsaker, glass, fika, blommor, och utomhusdekorationer. För att kunna sälja sakerna måste man sköta om växterna, baka bröd och laga mat.

De arbetsuppgifter jag hade var att plantera om växter som behövde ny jord. Sortera plast krukor. Såga grenar och fläta de till rabatter. Hämta jord till växthuset. Flytta växter från ett släp till växthuset. Rengöra släpet. Baka kakor och tårta. Möblera om i växthuset så alla blommor fick plats. Prismärka blommor.

*Praktiskt/estetisk förmåga: Under min prao tid fick man verkligen tänka hur man skulle kunna göra uppgifterna så effektivt som möjligt. Jag försökte även vara noggrann med det jag gjorde. T.ex. när min handledare sa att jag skulle vara extra försiktig med någon slags tomatplanta så var jag det med stora marginaler. Även en gång när jag skulle såga bort hundra grenar från några pilträd så. Räknade jag de hela tiden så jag inte skulle tappa bort mig och slösa tid på att räkna om dem.

*Jag själv: Jag har hela tiden på arbetsplatsen varit fullt koncentrerad. Jag har hela tiden visat att jag vill fortsätta arbeta. Om jag fick en matpaus så skyndade jag mig att äta och gick tillbaka till min arbetsuppgift. Så jag visade att jag hade arbetsvilja. Om det var något jag inte förstod i min arbetsuppgift så frågade jag. Första dagen på arbetsplatsen fick jag hålla på mest med blommor. Då frågade jag så ofta jag kunde om blommorna vad de hette o.s.v. eftersom jag inte kan så mycket om blommor. Även de dagarna som jag fick vara med och kolla när bagaren bakade bröd frågade jag om bröden vad det var för deg och hur olika mjölsorter fungerade.

*Logisk och analytisk: Ibland gällde det att komma på hur det gick snabbast att plantera om blommor. Jag försökte hela tiden att testa nya sätt och kom oftast fram till vad som gick snabbast. En annan dag fick jag sortera krukor. Min handledare sa att jag skulle sortera alla plastkrukor som fanns i växthuset. Hon sa att jag fick göra på vilket sett som jag ville. Så då fick jag använda min kreativitet och började sortera krukorna efter mönster i krukorna och hur stora de var. När jag arbetar försöker jag alltid att vara så effektiv och noggrann som möjligt.

Jag har lärt mig en hel del under praon. Jag har lärt mig om olika blommor, hur de trivs, vilka namn de har och hur ömtåliga de är. Hur man beställer blommor. Hur olika brödsorter bakas och några olika degar. Hur olika mjöl sorter fungerar. Hur man planterar om en blomma korrekt. Hur man flätar kvistar till en fin liten rabatt. Hur man arbetar med blommor på ett effektivt sätt. Hur blommor levereras.

Nackdelarna med jobbet: Att man måste böja sig hela tiden i rabatter, så man får ont i ryggen. Värmen i köket är riktigt svettig. All pollen i växthuset (om man är pollenallergiker som jag). Alla vassa verktyg. Stressen man får på sig när man ska hålla på med massa olika saker hela tiden.

Fördelar: Bra arbetstider. Man får in mycket kunskap om blomster. Bygger upp sina muskler eftersom man bär saker hela tiden. Träffar trevligt folk. Lär sig att baka olika bröd. Lär sig olika maträtter. Hjälper miljön eftersom det mesta är krav odlat. Det hålls utställningar i caféet man kan kolla på.

Arbetsmiljön: Arbetsmiljön är jätte bra man har havsutsikt, man går runt i massor med fina rabatter.

Mitt omdöme om min praoplats: Denna arbetsplats är jättebra. Man lär sig alltid något nytt. Det finns hela tiden något att göra. Man får baka och laga mat vilket är roligt om man tycker det. Den ända nackdelen egentligen är att man måste slita väldigt hårt.

Henrik Boström 8a

I en tvåa på Ljungskileskolan



Jag har praoat på Ljungskileskolan i en tvåa (i ljungskile vilket man förstår med tanke på namnet.) Ljungskile skolan ägnar sig åt att helt enkelt undervisa barn från årskurs 0-6.

Mina uppgifter i klassen var: Jag höll i en egen bildlektion, hjälpte barnen med olika uppgifter som de inte förstod, lekte med dem, förhörde läxor och hjälpte läraren med efterarbetet av barnens skolarbete.

Förmågor som krävdes av mig:

1 Social förmåga/demokratisk kompetens
Jag var tvungen att komma ihåg exakt vad jag lovat och vem jag lovat att sitta brevid t.ex. på lunchen. Annars kunde det uppstå konflikter och de ville jag ha så lite som möjligt. Jag var även tvungen att ha en social förmåga för att kunna berätta hur de skulle lösa vissa uppgifter. Jag var även tvungen att tänka på att inte överskrida någon av skolans regler som t.ex. att ha skor på sig i klassrummet eller slänga någon mat i matsalen. Det var även viktigt att berömma eleverna när de förstod en uppgift eller helt enkelt hade gjort något bra. Jag fick inte heller vara en elevs vän utan jag var tvungen att vara lika hjälpsam och snäll mot alla och inte favoritsera någon.

2 Språklig förmåga
Den språkliga förmågan är också mycket viktig, du måste kunna göra dig förstådd både skriftligt och muntligt. Om jag t.ex. skulle förklara en uppgift var det vikigt att jag kunde ge förståliga instruktioner. Det kunde vara lite svårt i bland att förklara så de förstod eftersom jag inte riktigt visste var deras kunskaps nivå låg i t.ex. matematiken. Så ibland kunde det bli lite krångligt men eleverna förstod för det mesta.

3 praktisk/estetisk förmåga
Det var jag tvungen att ha när jag skulle hålla i min egna bildlektion. Uppgiften gick ut på att alla skulle måla ett slags mönster, som man sedan skulle färglägga med orange, gul och röd. Efter det skulle man sätta ihop alla barnens teckningar med varandra så att det bildade ett stort lapptäcke som skulle hängas upp på väggen.

Jag förklarade tydligt hur uppgiften skulle gå till och alla eleverna förstod precis. De började måla och allt gick jätte bra. Sedan kommer en annan special lärare in (inte min handledare) och börjar ta över lektionen jag fått lov att hålla i av klassföreståndaren (min handledare.) Men den här andra läraren kommer bara in i klassrummet och börjar bestämma, hon tar död på alla barns kreativitet genom att tvinga dem att använda linjal och måla på ett speciellt sätt. Hon hade inte ens en aning om vad bilduppgiften gick ut på. De skulle måla olika fast bara med samma färger. Men den läraren hade inte speciellt mycket tid att lyssna. Och jag kände att det var lika bra att låta henne hållas. Men jag tycker att det var fel gjort av henne att bara komma in och förstöra för både eleverna och mig. Eleverna verkade inte heller tycka att hon var så jätte snäll som bara klagade på deras teckningar. Trots detta gick det riktigt bra för mig att hålla i en egen lektion och jag tyckte till och med att det var roligt.

Något jag lärt mig under min prao var att jag aldrig ska bli lärare, visst var det roligt att hjälpa barnen men jag liksom tröttnade efter några dagar.

En annan grej jag kom och tänka på var hur lite skolan förändrats sedan jag gick där, nästan samma upplägg på lektionerna. Arbetsmiljön var som i vilken skola som helst. Inget speciellt, gula väggar med samma bänkar som jag hade när jag gick där och som var där minst 15 år innan jag började där. Men annars var det inte något fel på arbetsmiljön.

Fördelar och nackdelar hittade jag många några fördelar var att de flesta lärarna var mycket välkommnande och trevliga, jag hade även alltid något att göra och barnen var riktigt goa.

Några nackdelar, jag började faktiskt att ifrågasätta vissa delar av undervisningen i huvudet på mig själv. Något som någon lärare sa att "så här är det barn", i vissa fall kände jag för att säga "så är det inte alls". Men jag höll tyst och tänkte "jag är ingen utbildad lärare, jag är bara prao" men jag kände ändå att på vissa grejer fanns det så mycket man kunde göra än bara de som lärarna sa till barnen.

Men trots detta var min uppfattning av praktiken mest positiv, jag tyckte att det var roligt att gå dit och även att hjälpa eleverna roligt. Jag kände att jag blev uppskattad av både elever och lärare så det var roligt. Min handledare var väldigt trevlig och snäll jag hade även henne som lärare när jag gick på mellanstadiet så det var roligt att träffa henne igen.

Jag tycker helt enkelt att min prao var lyckad och rolig!

fredag 20 maj 2011

Lek och stoj på Strumpan

Jag har praktiserat på dagiset Strumpan i Ljungskile. Som alla dagis så tar de hand om barn och leker och lär dom lite innan de ska börja i skolan. Mina uppgifter var att leka med barnen, se till att de uppförde säg vid matbordet, hålla redo på dem på utflykter,vakta dem på vilostunden och visa hur man skulle vara.

De förmågorna jag använde mig av var:

Jag själv:
Man behövde ha stor koncentration och själv behärskning när man te.x satt vid matbordet och se till att de inte leker för att dom lyssnade nästan aldrig första gången, så man fick traggla sig igenom det så dom lyssnade. Jag tog även eget initiativ för man kunde inte precis fråga fröknarna hela tiden om man skulle göra ditten eller datten med barnen. Att jobba på dagis var ett sett att bli bättre på att göra saker utan att bli tillsagd att göra det.

Språklig förmåga:
Vissa barn hade väldigt svårt att prata och detta kunde hjälpas genom att jag visade ett kroppsspråk så att de förstod till exempel om när de skulle gå in eller om de behövde gå på toaletten. Jag behövde dessutom prata ganska långsamt och mjukt så att dom skulle känna sig trygga och glada. Det svåraste var nog att att prata med dom när de var ledsna men det hjälpte om man pratade tyst och medgivande.

Social förmåga/demokratisk kompetens:
Jag berömde alltid barnen när de hade ritat en teckning eller byggt en legobil så att de kunde känna sig stolta över arbetet. Jag använde också mina kunskaper om demokrati för att lösa konflikter som till exempel vem som skulle ha gungan eller vem so som skulle sitta bredvid en.

Det jag har lärt mig på Strumpan är att alla barn har olika personligheter och att man kan lära sig så mycket nytt på en dag. Fördel med yrket är att man alltid har roligt och är alltid aktiv. Nackdelar är att det är mycket sjukdomar som svävar omkring så man får räkna med att bli sjuk. Genom att vara ute med barnen har jag lärt mig att hålla reda på folk och genom att lära mig allas namn och personligheter har jag mognat i min sociala utveckling.

Jag tyckte att praktisera på ett dagis var nog det roligaste jag gjort och jag skulle gärna göra det igen